Internet tips

Internet wordt steeds vaker gebruikt, zowel door jong en oud. Er is een ruime hoeveelheid aan informatie vindbaar over alle onderwerpen die je je maar kunt bedenken. Je wil natuurlijk niet uren achter je computer zitten om de informatie te zoeken die je moet hebben. Hiervoor zijn zoekmachines een makkelijke handigheid. Door hier gebruik van te maken, zoek je gerichter en vind je meer relevante informatie.

Factoren om relevantere informatie te vinden

Om sneller het juiste resultaat te vinden in zoekmachines zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden met het oog op het gebruik van zoekmachines. Door meerdere zoektermen te gebruiken, ben je al verzekerd van een afgebakend zoekresultaat. Hoe meer termen je gebruikt hoe relevanter de resultaten zullen zijn. Ook het gebruik van synoniemen voor je zoektermen kan helpen. Daarnaast zijn aanhalingstekens nuttige tekens voor het zoeken naar gerichte informatie. Door een stuk tekst tussen aanhalingstekens te zetten, geef je de zoekmachine de opdracht om een stuk tekst in zijn totaal te zoeken, dus niet de combinatie van de woorden alleen.

Hulpfuncties van zoekmachines

Zoekmachines hebben ook verschillende hulpfuncties. Gebruik deze functies om een beter zoekresultaat te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar pagina's alleen in het Nederlands of alleen Nederlandse pagina's. Meerdere zoekmachines gebruiken kan je ook helpen bij het juiste resultaat te behalen. Of wisselen van woordkeuze of woordvolgorde kan van ook een ander (gewenst) resultaat opleveren.

Beoordeel de betrouwbaarheid van de informatiebron

Het is wel van belang dat je zelf de betrouwbaarheid beoordeeld van je informatie. Doordat internet de laatste jaren een veel gebruikt wordt als informatiebron en iedereen hier ook informatie op kan zetten, is niet alle informatie en alle informatiebronnen even betrouwbaar. Er kunnen onwaarheden en dingen op staan  die niet kloppen. Zoek dus meerdere artikelen of informatiebronnen en ga niet uit van één website of een stuk tekst